ÇOCUĞUN ÜROLOJİK HASTALIKLARININ DOĞASI BELİRTİLERİ ve SEMPTOMLARI
Prof. Dr. Ali Avanoğlu Çocuk Üroloji İzmir
hipospadias,çocuk üroloji izmir, ali avanoğlu
418
page-template-default,page,page-id-418,bridge-core-2.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-,elementor-page elementor-page-418
 

ÇOCUĞUN ÜROLOJİK HASTALIKLARININ DOĞASI BELİRTİLERİ ve SEMPTOMLARI

Çocuk ürolojisi bilim dalının kurucusu olarak kabul edilen İngiliz doktor D. Innes Williams 1958 tarihli “Çocukluk çağında üroloji” isimli kitabına şu sözlerle başlıyor: Pediatri bilimindeki ve korucu tıptaki ilerlemeler, edinsel hastalıkların daha nadir ve daha az ciddi görülür olmasına yol açmıştır. Ne var ki doğuştan anomalilerin tedavi gerektiren olgularının yüzdesi istikrarlı bir biçimde artmaktadır.” Sir D.I. Williams örnek olarak Orta Doğu ve Güney Batı Asyada sık görülen mesane taşı olgularının, önleyici tıp sayesinda Batı toplumlarında son derece nadir görülür hale geldiğini yazmaktadır. Tıp hizmetinin geri olduğu fakir, organizasyonu kötü olan toplumlarda, doğuştan ürolojik anomalilerin muhtemelen ihmal edilmekte, buna karşın batı toplumlarında bu tür anomaliler daha sıklıkla düzeltilebilmektedir. Bunların dışında eskiden düzeltilmesi zor ve daha az başarılı olan distal hipospadias gibi olgular oransal olarak hem daha fazla görülmekte hem de daha önceleri düzeltilmesi gerekli görülmeyen bazı basit olgular daha sık düzeltilmektedirler. Çocuklarda hipospadias veya epispadias gibi doğuştan anomaliler, çoğunlukla doğum anında kolaylıkla tespit edilirler. Ancak doğuştan ürolojik anomalilerin pek çoğu vücudun içinde olduğu için bazı belirti ve semptomların varlığında araştırılarak tespit edilebilirler. Bunların önemlileri şunlardır:


1. Hematüri: Çocuğun idrar yollarında kanama olması nedeniyle, idrar renginin kırmızı olasıdır. En olası nedeni idrar yollarında taş olmasıdır. İdrar yollarında taş çoğu zaman ağrılı olduğu gibi hiç ağrısız da olabilir. Hematürinin bir diğer nedeni de yangısal böbrek hastalıklarıdır.


2. İdrar kaçırma: Çocuklar 2 yaşından sonra idrar yapma eylemini kontrol edebilir hale gelirler. Çişini tutma eylemi, bu konuda eğitim verseniz de vermeseniz de eninde sonunda gerçekleşir. Eğer çocuğunuz daha büyük yaşta ve çişini kontrol edemiyorsa bir doğuştan anomalisi olabilir, araştırılmalıdır.


3. İdrar yolu enfeksiyonu bulguları: Çoğunlukla çişini yaparken ağrı, sızı, idrar kaçırma, iştahsızlık gibi belirtilerle karşınıza çıkabilir. Bazı çocuklarda idrarın rengi bulanık ve ağır bir kokuya sahiptir. Basit idrar incelemesi ile kolaylıkla tanı konur ve tedavi edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur: Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu yapan bir doğuştan anomali olma olasılığı çok yüksektir. Erişkin hastaların aksine, idrar yolu enfeksiyonu geçiren bir çocuk mutlaka araştırılmalıdır.