Tedavi neden tek tip değil?
Böbrek reflüsünde amaç reflüyü yok etmek değil, böbrek enfeksiyonunu (piyelonefrit) ve bunun bırakabileceği kalıcı skarı önlemektir. Reflünün böbreğe zarar verme ihtimali her çocukta aynı olmadığından tedavi de aynı olamaz.
Metnin tamamını oku
- Elimizde dört temel seçenek vardır: aktif izlem (koruyucu ilaç olmadan, ateşte hemen kültür ve tedavi), koruyucu antibiyotik (CAP; her gece düşük dozda tek ilaç), endoskopik enjeksiyon (subüreterik dolgu; Deflux) ve üreter reimplantasyonu (açık ya da kapalı ameliyat). Bunlar birbirinin rakibi değil, risk arttıkça sırayla ya da atlayarak kullanılan basamaklardır.
- Ayrıca her basamağın öncesinde bir ortak adım vardır: tuvalet eğitimini tamamlamış her çocukta mesane–bağırsak disfonksiyonu (BBD: kabızlık, idrarı erteleme, tam boşaltamama) aranır ve tedavi edilir. BBD varken enfeksiyon tekrarı en yüksek düzeydedir ve enjeksiyon ya da ameliyatın başarısı düşer.

